Wat SEO schrijven

Wil je gevonden worden via zoekmachines als Google? Dan moet je de teksten op je website SEO schrijven. Op die manier zal Google je website hoger waarderen en kom je bovenaan in de zoekresultaten.

Maar hoe pak je dat aan, SEO teksten schrijven? Dat leg ik hieronder uit. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk, vooral wanneer je een beetje begrijpt wat SEO is en waar je vooral op moet letten als je schrijft voor SEO. Laten we dus eerst naar de basis kijken.

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van het Engelse Search Engine Optimization. In het Nederlands betekent dit zoekmachineoptimalisatie. SEO is dus het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Websites met goede SEO scoren goed in de zoekresultaten en krijgen enorm veel bezoekers via bijvoorbeeld Google of Bing. Websites met slechte SEO zijn nauwelijks te vinden via Google en krijgen dus weinig bezoekers. SEO is daarom heel belangrijk in bijvoorbeeld e-commerce!

Er zijn verschillende technieken om aan SEO te doen:

 • Zorgen dat er heel veel links zijn naar je website (met een uitgekiend linkprofiel)
 • Een technische goede website maken die snel laadt
 • SEO teksten schrijven

Wat is SEO schrijven?

SEO schrijven is het schrijven van SEO teksten. Je schrijft een SEO tekst op zo’n manier dat een zoekmachine de tekst herkent als relevant voor de zoekopdrachten van haar gebruikers.

Deze manier van schrijven verschilt niet wezenlijk van ‘normaal’ schrijven. Sterker nog: wanneer je al te overdreven gaat optimaliseren werkt dat averechts. Google herkent tegenwoordig namelijk ook teksten die alleen maar zijn geschreven zijn voor Google en niet voor haar gebruikers. En geloof me: dat wil je niet!

Waarom is SEO content schrijven belangrijk?

Schrijven van content met SEO in het achterhoofd is belangrijk om meer traffic op een website te krijgen. Traffic betekent bezoekers, en bezoekers zijn lezers, potentiële klanten, fans, enzovoorts. SEO content is dus heel waardevol als je een website hebt. Ook als online copywriter is je werk daarom veel meer waard als het geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

SEO schrijven en zoekwoorden

Zoals ik hierboven al aangaf, is het bij goede SEO zo dat een zoekmachine jouw tekst herkent als relevant voor een bepaalde zoekopdracht. Ofwel: de tekst moet door het algoritme beoordeeld worden als waardevol voor wat de Google-gebruiker intypt in de zoekbalk: de zoekwoorden. De meest simpele manier om dit te doen is ook nog steeds de meest effectieve: door de zoekwoorden te verwerken in je tekst (vooral in de kopjes).

Verkoop je bijvoorbeeld fietsen via je website? Dan is ‘fiets kopen’ een interessant zoekwoord (of eigenlijk zoekzin), omdat mensen die een fiets willen kopen dit vaak intikken in hun zoekbalk. Door een tekst te schrijven met daarin op verschillende plekken het stukje tekst ‘fiets kopen’, zullen de mensen die een fiets willen kopen jouw website sneller kunnen vinden en kun je ze je fietsen verkopen.

SEO teksten schrijven is niet meer zo simpel als vroeger

Vroeger was SEO schrijven extreem makkelijk. Het enige waar zoekmachines namelijk naar keken was de zoekwoorden. Je kon gewoon heel je pagina volspammen met zoekwoorden en je werd gevonden. Het maakte zelfs niet uit of de pagina wel iets te maken had met het zoekwoord en of de tekst wel leesbaar was.

Die tijden liggen ver achter ons. Zoekmachines hebben namelijk flink wat updates gehad en kijken nu naar een stuk meer om te bepalen of een webtekst relevant is voor de gebruikers. Het algoritme van Google let tegenwoordig bijvoorbeeld ook op:

 • Synoniemen van het zoekwoord
 • Wat voor soort website je hebt en of de tekst daarbij past
 • Spelling en grammatica
 • De leesbaarheid van de tekst en of je wel voldoende actief schrijft (Google geeft een score)
 • Hoelang mensen op je pagina blijven (de zogenaamde Bounce Rate)

Hoe schrijf je SEO teksten?

Daar waar je vroeger je SEO teksten voor Google schreef, schrijf je dus tegenwoordig maar het best voor je lezers. Schrijf dus gewoon zoals je een normale tekst ook zou schrijven en hou de volgende punten in je achterhoofd:

 • Gebruik een zoekwoord of zoekwoorden als richtlijn.
 • Verwerk het zoekwoord in de tekst, met name in de titel en tussenkopjes.
 • Maak ook gebruik van synoniemen van het zoekwoord.
 • Zorg dat het zoekwoord op een natuurlijke manier in de tekst staat (geen spam!).
 • Probeer iets te schrijven waar de bezoeker iets aan heeft (creëer waarde).

SEO teksten laten schrijven door een copywriter

Ik hoop dat ik met mijn blog heb kunnen uitleggen wat SEO schrijven is. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je de teksten op je website schrijft? Laat dan hieronder een berichtje achter. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.

Je kan jezelf overigens ook de moeite van het schrijven besparen door direct een professionele copywriter in te schakelen om je SEO teksten te laten schrijven. Succes gegarandeerd!

Leave a Reply